Yaşamın kaynağı su ile ilgili hemen hemen her gün "günde en az 2 litre içilmesi" ne dair bir haber okuyor ve duyuyoruz. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içindeki su yeterli ise gerçekleşebiliyor. Hayatımız için bu denli önemli olan su ile ilgili doğru bilinen yanlışları; dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok önemli bir sağlık sorunu haline gelen obeziteye karşı 'Dengeli Beslen, Harekete Geç' sloganıyla mücadele başlatan Şenpiliç'in kampanyasına rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış'tan öğreniyoruz.
Su Şişkinlik Yapıyor!..
Bir anda çok miktarda su içildiğinde geçici bir şişkinlik sorunu yaşanabildiğini belirten Barış; su içiminizi aralıklı ve güne yaydığınız sürece şişkinlik sorunu yaşamayacağınızı söylüyor. Ayrıca soğuk olan içeceklerin genelde gaz yapıcı özelliği olduğu için suyu oda sıcaklığında tüketerek bu ihtimali de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.
Kahve, Çay, Meşrubatlar İyi Birer Sıvı Kaynağıdır!
Hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Gün içerisinde çay, kahve, soda, ayran gibi içeceklere de yönelebiliriz fakat suyu‚ 'su' formunda ve daha fazla içmeye özen göstermeliyiz. İnsan vücudundaki toplam sıvının yaklaşık %80'i sudan, geriye kalan yüzde 20'si de kafeinli içecekler dahil olmak üzere içecek alımından ve gıdalardan elde edilmektedir.
Terlemiyorsak Su İçmeye Gerek Yok!
Terlediğimiz zaman ter ile vücuttan atılan suyu yerine geri koymak için su ihtiyacımızın arttığı kesin fakat bu durum terlemeyince su içmeyelim anlamına gelmiyor. Vücut sürekli olarak kendi ısısını korumaya çalışır bunu yaparken de su kaybeder, dolayısıyla kaybettiğimiz suyun mutlaka yerine geri konması gereklidir.
Sabah Aç Karnına Limonlu veya Sirkeli Su İçmek Zayıflatır!
Uzman Diyetisyen olan ve "Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası"na da rehberlik edip doğru beslenmenin kurallarını kadınlarla paylaşan Olcay Barış; hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği olmadığını ancak içeriğindeki maddelerle metabolizmayı hızlandırabileceklerini vurguluyor. Bir süre sonra mide asidini arttıran limonlu veya sirkeli su mide hassasiyetine yol açacağı gibi fazla tüketildiğinde midede ülser, gastrit gibi hastalıkların oluşmasına sebep olabiliyor.
Yalnızca Susayınca Su İçin!
Su haricinde tüketilen içecekler farketmeden su ihtiyacımızı ertelemeye neden oluyor. Bu durumda az su içildiğinde ileriye dönük böbrek sorunları karşımıza çıkabiliyor. Bu yüzden sadece susayınca değil tüm gün boyunca sağlık açısından günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekiyor.
Çok Fazla Su İçmek Faydalıdır!
Herşeyin fazlasının zarar olduğunu bir kez daha hatırlatan Uzman Diyetisyen Olcay Barış günde 4-4.5 litreden fazla su içimi olduğunda vücudun elektrolit dengesini ayarlayamadığını baş dönmesi ve denge kaybının yaşanabileceğini belirtiyor. Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) su içilmesi gerekiyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.