Sağlıklı emeklilik için haftada 4 porsiyon fındık!

0
Emeklilik döneminde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına karşı 'renkli' beslenerek önlem alabilirsiniz. Kanser ve kalp hastalıklarından korunmak için antioksidan açısından zengin sebze ve meyvelerin nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar haftada 4 porsiyon fındık tüketenlerde Tip-2 diyabet riskinin yüzde 13 oranında azaldığı; haftada 7 porsiyon tüketenlerde ise kalp hastalıkları riskinin yüzde 29 düştüğünü gösteriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) rakamlarına göre Türkiye'de emekli maaşı alan 11 milyondan fazla kişi var. Her geçen gün emekli sayımız hızla artıyor. Her ne kadar 'genç emekli' sayımız birçok Avrupa ülkesindekinden fazla olsa da, önümüzdeki 20 yılda yaşlı emeklilerimiz, 'gençleri' geride bırakacak.

Emeklilik döneminde daha sağlıklı bir yaşam geçirmenin yolu şüphesiz dengeli ve doğru beslenmekten geçiyor. 'Dünya Emekliler Günü' nedeniyle açıklamalarda bulunan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, sağlıklı bir emeklilik geçirmek isteyenler için beslenme tavsiyelerinde bulundu:

TEMEL İLKE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUMAK
Yaşlanmak, vücutta azalan enerji ve hastalıklar ile birlikte hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle yaşlıların beslenmesi, daha fazla önem taşımaktadır. Yaşlıların beslenmesinde temel ilke enerji ve bağışıklık sisteminin korunmasıdır. Bu nedenle de beslenmede yağdan gelen enerji önemlidir. Katı yağlardan uzak, mümkün olduğunca zeytinyağı veya fındık yağı ağırlıklı sıvı yağlar tüketmek gerekir.

DOĞAL İLAÇ: ANTİOKSİDANLAR
Antioksidanlardan zengin beslenme enfeksiyonlardan korunmada önemlidir. Yaşlılar da bebekler gibi enfeksiyonlara açıktır ve enfeksiyonları daha uzun ve hasarlı geçer. Bu nedenle korunmak önemlidir. Ayrıca kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmada da önemli olan antioksidanlardan zengin beslenme, sebze ve meyveden zengin beslenmekle mümkündür.

Kalp damar hastalıklarında, bilişsel işlev bozukluklarında ve anemide folat yetersizliği de yaygındır. Folatın iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzelere, meyvelere, kurubaklagillere diyette yer verilmelidir. Renkli ve sağlıklı bir diyetin en önemli renklerinden biri olan kırmızı sebze ve meyveler, kırmızı rengini 'likopen' ve 'antosiyanin' olarak adlandırılan doğal pigmentlerden alırlar. Domates, greyfurt, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, vişne, kiraz, kırmızı pancar, kırmızı lahana, kırmızı biber, kırmızı turp gibi kırmızı besinlerde bulunan likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu güçlü bir antioksidandır.

SAVAŞÇILARINIZ: KURUYEMİŞLER
Yapılan çalışmalara göre kuruyemişlerin sağlık üzerinde birçok yararlı etkisinin olduğu görülmüştür. Özellikle fındık tüketimi yağ profilini düzenlediği gibi damar sağlığı içinde birebirdir. Yeni yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre; haftada 4 porsiyon fındık tüketiminin Tip-2 diyabet riskini yüzde 13 oranında azalttığı, kan basıncına karşı koruyucu olduğu ve haftada 2 porsiyondan fazla alındığında hiç tüketmeyenlere göre yüzde 8 oranında tansiyon riskini düşürdüğü, haftada 7 porsiyon tüketenlerde kalp hastalıkları riskinin yüzde 29 oranında azaldığı saptanmış. Tabi bu grubun yağ olduğunu, 1 gramında 9 kkal olduğunu unutmadan, günde ortalama 1 avuç olacak şekilde yenmesi gerektiğini de unutmamak gerekir.

SUSAMASINIZ BİLE SU İÇİN
Yaşlılıkta en önemli problemlerden biri de susama hissinin azalmasıdır. Buna bağlı olarak dehidratasyon (vücudun susuz kalması) görülür. Yaşlı bireyler susamasalar bile kilo başına 30 cc su (ortalama 2 lt) tüketmelidirler. Bunu takip edebilmek için kendi sürahilerini ayırmaları ve günlük limit koymaları faydalı olacaktır.

Yaşlı bireyin her öğünde tüm besin gruplarından tüketmesi dengeli beslenmesini sağlayacaktır. Örneğin, kahvaltıda; peynir, yumurta (hastalıklarına göre sıklığı belirlenir), bol çiğ sebze (domates- salatalık) tam tahıllı ekmek. Öğle yemeğinde et / tavuk / balık / kurubaklagil, salata, tam tahıllı ekmek, akşam yemeğinde; sebze yemeği, yoğurt, tam tahıllı ekmek, salata, aralarda süt veya yoğurt, meyve, ceviz/fındık veya badem.

YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ:
1. Her öğün dengeli olarak 4 besin grubu tüketilmelidir.
2. Uygun yağ (zeytinyağı, fındıkyağı) uygun miktarda (kişinin bireysel özelliklerine göre ihtiyaçları değişir) tüketilmelidir.
• Tuz ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Koyu çay, nescafe, tuz içeren hazır gıdalardan, içeriği bilinmeyen gıdalardan, turşulardan, salamura besinlerden, turşulardan, salamura besinlerden, konservelerden, tuzlu salçalardan, sucuk, salam, sosis, pastırmadan, tuzlu bisküvilerden uzak durulmalıdır.• Uygun vücut ağırlığı korunmalı, fazla veya düşük kilolu olmaktan kaçınılmalıdır.
• Haftada 2– 4 kez kurubaklagil tüketilmelidir.• Her gün meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmelidir.• Su tüketimine dikkat edilmeli, miktarı takip edilmelidir.
• Şeker ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top