Sağlıksız duruş kronikleşmeden önüne geçilmeli

0
Duruş bozuklukları ve uzun süre sabit pozisyonda hareketsiz kalmak boyun ve bel bölgesinde ağrılara neden oluyor. 

Omurga ve omurga çevresi kaslarında oluşan zorlanmanın dokunun dayanma kapasitesini aşması ile doku hasarına neden olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof Dr. Semih Akı; "Uzun süreli sabit ve kötü duruşta çalışmak boyun çevresindeki kasların zorlanmasına, gerilmesine ve kas yorgunluğuna yol açar. Bu sorun ilerleyen dönemde bölgesel kas ağrısı sendromuna neden olabilir" dedi.

Yapılan araştırmalara göre bölgesel kas ve boyun ağrıları en sık görülen ve tedavi edilmediğinde kronikleşip yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer alıyor. Bu ağrıların en çok 30-49 yaş arası kadınlarda görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı; "Birçok kişi çalışırken omuzlar düşük, baş öne uzatılmış ve sırt kamburlaştırılmış pozisyonda bilgisayar kullanıyor. Bu da boyun, omuz arkası ve kürek kemiği çevresindeki kaslarda ağrılı, sert ve hassas noktalar gelişmesine neden oluyor" dedi. Prof. Dr . Semih Akı, boyunda hareket kısıtlılığı ve tutukluk, kollarda güçsüzlük, çabuk yorulma ve baş ağrısına neden olabilen bu durumun miyofasial ağrı sendromu gelişimi için ciddi bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Çalışırken dik oturulmalı
Uzun süre sabit pozisyonda, sırtı desteklemeden, gövdeden öne eğilerek ve başı gövdeden öne uzatarak gelişen "Yuvarlak sırt duruşu"na çalışma ortamında çok sık rastlandığını belirten Prof. Dr. Akı, "Bu duruşun neden olduğu kamburluk ancak dik durmaya çalışmakla düzelir. Duruş bozukluğu ve hareketsiz kalmaya bağlı göğüs, boyun ve kürek kemiği kaslarının esneklik kaybı, boyun ve sırt arkası kaslarının zayıflığı bu duruşa yol açar" dedi.

Uzun süreli hareketsiz kalmanın solunum ve dolaşım sistemi yetersizliğine ve fiziksel kondisyon kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Akı, "Hareketsiz kalmak bel ağrılarının en sık görülme nedenidir. Aynı zamanda bel ağrısı kişinin günlük aktivitesini bozar ve tedavi edilmediğinde kronikleşebilir" dedi.

Günde 20 dakika egzersiz alışkanlık haline getirilmeli
Oturuş sırasında duruşa dikkat edilmemesi ve yanlış duruşun alışkanlık haline gelmesinin omurgada bozukluklara neden olabileceğini anlatan Prof. Dr. Akı; "Yapısal olmayan bu bozukluklar; duruş egzersizleri, germe ve esneme egzersizleri ile boyun-sırt- bel ve karın kaslarının güçlendirilmesini sağlayan fizik tedavi ile düzelebilir. Ama sonrasında bu egzersizlerin günlük yaşantıda bir alışkanlık haline getirilmesi çok önemlidir" diye konuştu.

Hareketsiz kalmanın yol açabileceği kondisyon kaybını önlemek için yüzme, bisiklete binme, yürüyüş gibi egzersizlerin yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Akı "Bu egzersizlere günde 20 dakika ile başlanıp, her hafta bu süreye 5 dakika ekleyerek ideal süre olan haftada 3-5 gün, 30-45 dakikalık egzersiz kapasitesine ulaşılabilir" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top