İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, zayıflarken kuru baklagilleri daha sık tüketmek için 5 önemli nedene dikkat çekiyor.
1- Kuru baklagiller protein, demir, mineral açısından çok zengindir. Vücutta diyetsel eksiklik yapmadığı için metabolizmayı çalıştırır.
2- Kuru baklagiller beslenme ile birlikte vücuda giren kötü yağların emilimini azaltır. Dolayısı ile daha az yağlı yemeyi sağlar
3- Yağ emilimini azalttığı için vücut yağını azaltır. Kötü kolesterolü düşürür. Kan yağlarının iyi bir şekilde dengeye getirir.
4- Lif oranı çok yüksek olduğu için kişiyi çok tok tutar ve iştah kontrolü sağlar.
5- Kan şekerini hızlı yükseltmez. Yani glisemik indeksi düşük besinler olduğu için sindirim sistemi tarafından daha yavaş yıkılırlar. Bir sonraki öğünde daha az yemek yemeyi sağlarlar. %31 oranında tokluk hissini arttırır.
Dr. Ayça Kaya zayıflarken kuru baklagillerin etkisini maksimize etmenin 10 yolu hakkında bilgi veriyor;
• Kuru baklagili salçalı ve yağlı olarak tüketmeyin.
• Her gün 1 öğünde sadece maksimum 4 yemek kaşığı olarak haşlayarak salatalarınıza ekleyerek tüketin.
Kuru baklagil tokluğu arttırır
• Aynı gün üst-üste iki öğünde yemeyin.
• Demir emilimini yükseltmek için C vitamini kaynağı olan limon ve yeşilliklerle birlikte tüketin.
• Açlığınıza cevap olarak ara öğünlerde haşlanmış olarak yiyebilirsiniz. Dikkat 4 yemek kaşığını geçmeyin. Leblebi olarak da tüketilebilir.
• Ara öğün olarak yediğinizde yanına 1 bardak ayran veya sütlü kahve tercih ederseniz daha tok kalırsınız.
Vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini sağlar
• Haşlanmış yumurta ile birlikte tüketildiğinde metabolizma hızını arttırır. Yağ yakımını güçlendirir.
• Zerdeçal, kırmızı biber ve karabiberle karıştırarak baharatlayarak yediğinizde yağ yakımını hızlandırır.
• Haftada 1-2 gün sadece akşam yemeğinde haşlanmış 4 yemek kaşığı kuru baklagile yoğurt, çiğ semiz otu, 2 tane ceviz ve kırmızı biberle karıştırarak tek çeşit olarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketmek damar koruyucu etki gösterir. Çünkü semiz otu ve ceviz omega -3 desteği sağlarken, yoğurt ve kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır, kuru baklagilde tokluğu arttırır, vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini sağlar.
• Bizim kültürümüzde genellikle sebze yemeklerinin içine bulgur yada pirinç (ıspanak, pazı, pırasa, lahana…) eklenir. Dr. Ayça Kaya,sebzeleri haşlanmış kuru baklagil ekleyerek pişirilmesini öneriyor. Bu yöntemle pişirilen sebzelerin hem protein değeri artar hem de kilo vermeye yardımcı olur
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.