MR Nedir?
Vücudun herhangi bir bölgesini, X ışınları kullanmadan, sadece elektromanyetik ve radyofrekans dalgaları göndererek görüntülenmesine MR (Emar) denir. Hasta etrafında dev mıknatısların olduğu masaya yatar, mıknatısların oluşturduğu manyetik alan, görüntülenmesi istenen bölgede bulunan hidrojen atomlarına, radyofrekans dalgası gönderir. Radyofrekans dalgası sonucu, oluşan tepki yüksek alıcı anten sayesinde toplanıp, bilgisayarda görüntüye çevrilir. Bu görüntü radyoloji uzmanları tarafından incelenip, yorumlanır.
İlk zamanlarda MR belli başlı durumlarda, belli başlı hastalıklarda, belirli bölgeler için kullanılırken, günümüzde istenilen bölgeye, istenildiği kadar kullanılabilir. Henüz yan etkisi ve insan vücuduna bir zararı tespit edilmemiş, en zararsız görüntüleme, teşhis yöntemidir. Bunun yanında maalesef her hastaya kullanılamadığı durumlar vardır. Yapısı gereği, dev mıknatıslardan oluştuğu için, etrafındaki metal, elektromanyetik nesneleri kendine doğru çekmektedir. Hastaların kesinlikle takılarını çıkarmaları, kredi kartı, cep telefonu gibi elektronik cihazlarını MR odası dışına bırakmaları gerekmektedir.
MR Hangi Durumlarda Çekilemez
Kalp pili taktırmış olanlar, herhangi bir bölgesinde pille çalışan implant bulunanlar MR çektiremez. Beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler MR çektiremez. MR’a uyumsuz protezi olanlar MR çektiremez. MR’ın oluşturduğu manyetik çekim gücü protezleri hareket ettirmeye, yerlerinden oynatmaya yetecek güçtedir. Gebelerde ilk 3 ayda MR çekilmesi tavsiye edilmese de, gebe hastalarda da oluştuğu saptanan herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.
Klostrofobisi olanlar için MR işkence haline gelebilir. İstenilen bölgenin tamamı, yuvarlak, yüksek ses çıkaran bir cihazın içine sokulup, hiç hareket etmeden 5 ila 45 dakikayı bulan bekleme süresince, çekim gerçekleşir. Bu durumda, klostrofobisi olanlar, hareket konusunda endişelenenler, tek başına Mr çekilemeyecek olanlar için (çocuk, bebek), MR uyumlu anestezi cihazları yardımıyla, hasta anestezi hekiminin direktifi ve gözlemi doğrultusunda uyutulabilir ya da az sedasyon yapılabilir. Hastayı rahatsız edici boyuta ulaşan ses için, MR uyumlu kulaklıklar hastanın müzik dinlemesi sağlatılabilir.
Her ne kadar MR’ın açık hali mevcut olsa da, bazı durumlarda istenilen etkiyi, istenilen görüntüyü veremeyeceği için, uzmanlar anestezi kontrolünde, kapalı MR’ı tercih ederler. Hastalık durumu, açık MR ile görüntüleme olanağına müsaade ederse tabi ki öncelik açık MR’dır.
MR teknolojinin yardımıyla her geçen gün kendini daha da geliştirmekte, cihazlar küçülmekte, hızları artmaktadır. Her hasta için, her durum için MR istenilebilen bir tetkik olsa da, MR’a kadar teşhis ve tanı için kullanılan birçok yöntemin de mevcut olduğunu bilmemiz gerekmektedir. MR hakkında daha fazla bilgi almak için, www.memorial.com.tr uzmanlarına danışabilirsiniz,
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.