40 Yaş öncesi menopoz anormaldir

0
Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, önümüzdeki 10 yıl içinde, 2030 yılına kadar 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısı 1,2 milyarı bulacak ve bu kadınların neredeyse tamamı hayatının geri kalanını menopoz ile birlikte yaşayacak. 

Menopozun kadın hayatının bir dönemi olduğunu ve kesinlikle yaşlılık ya da bir son anlamına geldiğini belirten Altınbaş Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, menopozla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Kadınlarda genellikle son görülen adetin üzerinden 6 ay veya daha fazla geçmesi durumunda, adet kesilmesine yol açan başka bir neden olmadığı takdirde menopozun başlamış kabul edildiğini söyleyen Dr. Erşahin, “Menopoz, yumurtalıklarda bulunan yumurta sayısının azalması ve bunun sonucu azalan östrojen seviyesine bağlı olarak adetlerin kesilmesi, ateş basması, uykusuzluk gibi belirtilerle izlenen bir dönemdir. Dünyada menopoz yaşı 45-55, ülkemizde ise 48-49 yaş aralığı daha yukarı eğilimlidir” dedi.

40 yaş öncesi menopoz araştırılmalı

40 yaşından önce menopoza girilirse bu duruma erken menopoz adı verildiğini ve nedenlerinin patolojik açıdan araştırılması gerektiğini belirten Dr. Erşahin, şu bilgileri paylaştı: “Eğer ameliyat ile yumurtalıkların alınması sonucunda menopoz durumu oluşmuşsa Cerrahi menopoz olarak adlandırılır. Menopozdan kaçınmak mümkün değildir, ancak etkilerinden korunulabilir. Adet düzensizliği, ateş basmaları, terleme, depresyon, uykusuzluk, gerginlik ve cinsel istekte azalma menopoz öncesi görülen belirtilerindendir. Genital organda küçülme, kuru cilt, yaralarda geç iyileşme, reflü, safra kesesi taşlarında artış, koroner kalp rahatsızlıkları da en sık görülen durumlardır. Menopoz tanısı konulduktan sonra kadınlar rutin olarak yıllık değerlendirilmelidir.”

Hormon replasmanı ile tedavi

Menopoz dönemi kadınlarda kan testleri, idrar testleri meme ultrasonografisi, mamografi, smear, kemik dansitometrisi testleri ile rutin kontrollerin yapılması gerektiğine işaret eden Dr. Suat Süphan Erşahin, “Önceki yıllarda menopoz dönemine giren kadınlara hayatının sonuna kadar hormon verilmesine rağmen son yıllarda yapılan araştırmalara göre artık sadece şikayetleri geçene kadar hormon replasmanı ile tedavi edilmektedir. Bu dönemi rahat geçirmek adına egzersiz yapmak, güneşten bolca yararlanmak, bol sıvı tüketmek ve proteince zengin beslenmek yararlı olacaktır” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top
Bumerang - Yazarkafe