Kan şekerini düzenlemede destek olan bitkiler

0
Kan şekerini düzenlemede destek olan bitkiler

Günümüzde sıkça karşımıza çıkan diabetes mellitus yada halk arasında şeker hastalığı; insülin hormonunun yeterli miktarda üretilememesi yada üretilen insülinin kullanılmamasına bağlı olarak kandaki glikoz seviyesindeki bozulmalar sonucu meydana gelir. 

Yapılan araştırmalara göre bazı bitkilerin diyabet tedavisinde ek destek olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Her ülkede iklim ve coğrafi koşullar sebebiyle tercih edilen bitkiler farklılık gösterebilir. Amerika yada Asya da tercih edilen bitkilere bizlerin ulaşması belki daha zor olabilir. Bu farklılıklar dolayısıyla ben de yazımda diyabet tedavisini destekleyen ve ülkemizde tercih edilen bitkilerden bahsedeceğim.

1.TARÇIN

İnsüline hassasiyeti artırarak etki gösterdiği düşünülmektedir. Tip 1 diyabet üzerinde etkili değildir. Şeker düşürücü etkinin görülmesi için günlük  doz oldukça önemlidir ve 1 g-6 g arasında olması önerilebilir. Kurutulmuş dal ve gövde kısımları kullanılır. Ancak günlük doz 6 gramı geçmemelidir. Gebe ve emziklilik döneminde, mide ve bağırsak ülseri olanlarda, nedeni bilinmeyen ateşlenmelerde ve tarçın bitkisine alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. 

2.ÇEMEN

Tohum olarak kullanılır. Lif içeriğinden dolayı glikoz taşınmasını durdurduğu için glikoz kullanımını hafifletir ve pankreatik salgılanma üzerindeki baskı azalır. Hipoglisemik etkilidir. Günlük dozları 2.5 g-15 g arasında değişmektedir. Yoğun lif içerdiği için ilaçların emilimini etkileyebilir. İlaçlardan 2 saat sonra alınması daha uygun olur. Tohumlar gıda ile karıştırılıp veya suyla karıştırıp yemek saatinde alınmasının daha etkili olduğu düşünülmektedir. Antiplatelet ve antikoagulan(aspirin, varfarin gibi) ilaç kullanan hastaların çemen kullanması sakıncalıdır. Gebelik ve emziklilik döneminde kullanılmamalıdır. Nohuda duyarlı bireylerde çapraz duyarlılık söz konusu olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Şeker hastalarında kan şekeri düşürücü ilaçlarla birlikte kullanımında, ilacın etkisini kuvvetlendirerek kan şekerinin ani düşmesiyle karşılaşılabilinir.

3.YABAN MERSİNİ

Kurutulmuş yaprak, kurutulmuş meyve ve olgunlaşmış meyve şeklinde tüketilebilir. Kollajen bütünlüğünü, kılcal damarların geçirgenliğini ve diyabetik retinopatiyi iyileştirebilme etkisi gözlemlenmiştir. Ayrıca krom içeriği dolayısıyla yüksek şeker seviyelerini kontrol altında tutar. Günde 20-60 g dozda kurutulmuş meyveler, taze meyveler kullanılacaksa doz günde 3 kere 55-115 g olarak önerilir. Uzun süreli kullanımı yada yüksek doz kullanımı intoksikasyona yol açabilir. Antikoagulanlar, antiplatelet ve trombolitik ajanlar ve düşük molekül ağırlıklı heparinler ile birlikte kullanıldığında kanama riskinde artış olur. Hasta takip edilmelidir.

4.SARIMSAK

Taze ve kurutulmuş şekilde tüketilebilir. Karaciğer metabolizmasını artırır. İnsülin salınımını artırır ve insülin koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir. Taze sarımsak günlük olarak 2.5 g, kuru sarımsak 2 g şeklinde tüketimi önerilmektedir. Cerrahi operasyonlardan sonra kullanımına dikkat edilmelidir. Kanama süresini uzatabilir. Bağırsak florasında değişiklikler ve alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.

Sizler kan şekerini düzenlemede yardımcı hangi bitkileri kullanıyorsunuz?

instagram: dytbeyzakr

Dyt. Beyza KARABULUT 


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top
Bumerang - Yazarkafe