Kültürümüzde birçok önemli ve değerli gün ile özdeşleşmiş tatlılardan biri olan helva, sevilen geleneksel lezzetlerimiz arasında yer almaktadır. Helvanın ilk ortaya çıkışı tam olarak bilinmemekle birlikte hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Helva kelime anlamı olarak aslında Arapçada bütün tatlılar için genel bir tanım olarak kullanılan “hulviyyat” kelimesinden gelmektedir. Ülkemizde ise çeşitli malzemeler ile belirli pişirme yöntemleri ve sunumları ile ayrı bir tatlı için kullanılmaktadır.
İlk helva tarifine 13.
Yüzyıla ait bir Arapça yemek kitabında rastlanmaktadır. Kitapta farklı 7 helva
tarifi bulunmaktadır. Bu yüzden helvanın Arap kültürüne ait olduğu
düşünülür. Ancak bazı araştırmacılara göre helva Türklerden Araplara geçmiştir.
Tengri inancına sahip olan Türkler dünyada yaşayan ruhları ve iyi varlıkları
mutlu etmek için güzel kokulu yemekler, tatlılardan hazırlarmış. Helvada bu
tatlılar arasında yer alıyor. Bir diğer araştırmaya göre ise helvanın tarihi
çok daha eskilere dayanıyor. Helva’nın ortaya çıkışı hangi tarihte olursa olsun
ülkemizde helva Osmanlı zamanında sıradan bir tatlı olmaktan çıkarak
kültürümüzle özdeşleşen bir lezzete dönüşmüştür. Osmanlı Mutfağında birbirinden
farklı birçok helva tarifi denenmiştir. Ayrıca halk arasında birçok etkinliklerde
de helva ikram edilerek helva kültürümüzüm ayrılmaz bir parçası haline
gelmiştir. Günümüzde de birçok etkinlikte, özel ve önemli günlerde helva ikram
edilir veya helva dağıtılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Helvanın Faydaları
En Çok Tercih Edilen Helva Çeşitleri Nelerdir?
Osmanlı Dönemi’nde adına ayrı bir mutfak açılan helva, farklı malzemeler ve pişirme teknikleri kullanılarak birçok çeşit ile tüketilmektedir. Ayrıca helvaya yüklenen anlamlar ve kültürün önemli bir parçası haline gelmesi de farklı helva çeşitlerinin denenmesine neden olmuştur. Ülkemizde neredeyse her bölgenin hatta her şehrin kendisine ait helva tarifi bulunmaktadır. Ancak helva çeşitlerine baktığımızda özellikle şu 3 helva çeşidinin öne çıktığını görürüz un helvası, irmik helvası ve tahin helvası. Un helvası ve irmik helvası genellikle evlerde pişirilen, pişirildikten sonra ise tüketilen helva çeşitleridir. Tahin helvası ise evde yapmak oldukça zor olacağından hazır olarak tüketilen helva çeşitlerindendir. Eşsiz lezzeti ve her zaman tüketilebilen bir helva çeşidi olması tahin helvasının en çok tercih edilen helva çeşidi olmasını sağlamıştır.
Geleneklerimizde
Helva Ne Zaman Yapılır?
Geleneklerimize bakıldığında birçok özel ve önemli günlerde helva çeşidi yapılmaktadır. Biri öldüğü zaman cenazesinin kaldırıldığı ilk gün olmak üzere ölümünün yedinci, kırkıncı, elli ikinci ve ölüm yıldönümlerinde helva yapılarak dağıtılmaktadır. Ayrıca kültürümüzde kandil günlerinde, arefe günlerinde dağıtmak için ya da bayram günlerinde misafire ikram etmek için helva yapılmaktadır. Herhangi bir duası kabul edenlerde helva yaparak dağıtmaktadır.
Günümüzde
Helva
Zaman içerisinde kültürümüzün ayrılmaz bir parçası
haline gelen helva günümüzde de yaşamaya devam etmektedir. Ölünün ardından ya
da özel günlerde helva yapılır dağıtılır. Ayrıca helva özellikle kahvaltı
sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Zengin içeriği ile
sahip olduğu faydalar sayesinde büyük küçük herkes tarafından sevilerek
tüketilmektedir.
Sizde Seyidoğlu Helva Çeşitlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Birbirinden lezzetli çeşit çeşit helvalar sizin için özenle hazırlanıyor.
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.