Helva Nedir?

0

Helva Nedir?

Kültürümüzde birçok önemli ve değerli gün ile özdeşleşmiş tatlılardan biri olan helva, sevilen geleneksel lezzetlerimiz arasında yer almaktadır. Helvanın ilk ortaya çıkışı tam olarak bilinmemekle birlikte hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Helva kelime anlamı olarak aslında Arapçada bütün tatlılar için genel bir tanım olarak kullanılan “hulviyyat” kelimesinden gelmektedir. Ülkemizde ise çeşitli malzemeler ile belirli pişirme yöntemleri ve sunumları ile ayrı bir tatlı için kullanılmaktadır. 

İlk helva tarifine 13. Yüzyıla ait bir Arapça yemek kitabında rastlanmaktadır. Kitapta farklı 7 helva tarifi bulunmaktadır. Bu yüzden helvanın Arap kültürüne ait olduğu düşünülür. Ancak bazı araştırmacılara göre helva Türklerden Araplara geçmiştir. Tengri inancına sahip olan Türkler dünyada yaşayan ruhları ve iyi varlıkları mutlu etmek için güzel kokulu yemekler, tatlılardan hazırlarmış. Helvada bu tatlılar arasında yer alıyor. Bir diğer araştırmaya göre ise helvanın tarihi çok daha eskilere dayanıyor. Helva’nın ortaya çıkışı hangi tarihte olursa olsun ülkemizde helva Osmanlı zamanında sıradan bir tatlı olmaktan çıkarak kültürümüzle özdeşleşen bir lezzete dönüşmüştür. Osmanlı Mutfağında birbirinden farklı birçok helva tarifi denenmiştir. Ayrıca halk arasında birçok etkinliklerde de helva ikram edilerek helva kültürümüzüm ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde de birçok etkinlikte, özel ve önemli günlerde helva ikram edilir veya helva dağıtılmaktadır. 

İlginizi Çekebilir: Helvanın Faydaları 

Helva Nedir?

En Çok Tercih Edilen Helva Çeşitleri Nelerdir?

Osmanlı Dönemi’nde adına ayrı bir mutfak açılan helva, farklı malzemeler ve pişirme teknikleri kullanılarak birçok çeşit ile tüketilmektedir. Ayrıca helvaya yüklenen anlamlar ve kültürün önemli bir parçası haline gelmesi de farklı helva çeşitlerinin denenmesine neden olmuştur. Ülkemizde neredeyse her bölgenin hatta her şehrin kendisine ait helva tarifi bulunmaktadır. Ancak helva çeşitlerine baktığımızda özellikle şu 3 helva çeşidinin öne çıktığını görürüz un helvası, irmik helvası ve tahin helvası. Un helvası ve irmik helvası genellikle evlerde pişirilen, pişirildikten sonra ise tüketilen helva çeşitleridir. Tahin helvası ise evde yapmak oldukça zor olacağından hazır olarak tüketilen helva çeşitlerindendir. Eşsiz lezzeti ve her zaman tüketilebilen bir helva çeşidi olması tahin helvasının en çok tercih edilen helva çeşidi olmasını sağlamıştır. 

Geleneklerimizde Helva Ne Zaman Yapılır?

Geleneklerimizde Helva Ne Zaman Yapılır?

Geleneklerimize bakıldığında birçok özel ve önemli günlerde helva çeşidi yapılmaktadır. Biri öldüğü zaman cenazesinin kaldırıldığı ilk gün olmak üzere ölümünün yedinci, kırkıncı, elli ikinci ve ölüm yıldönümlerinde helva yapılarak dağıtılmaktadır. Ayrıca kültürümüzde kandil günlerinde, arefe günlerinde dağıtmak için ya da bayram günlerinde misafire ikram etmek için helva yapılmaktadır. Herhangi bir duası kabul edenlerde helva yaparak dağıtmaktadır.

Günümüzde Helva

Günümüzde Helva 

Zaman içerisinde kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen helva günümüzde de yaşamaya devam etmektedir. Ölünün ardından ya da özel günlerde helva yapılır dağıtılır. Ayrıca helva özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Zengin içeriği ile sahip olduğu faydalar sayesinde büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. 

Sizde Seyidoğlu Helva Çeşitlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Birbirinden lezzetli çeşit çeşit helvalar sizin için özenle hazırlanıyor.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top
Bumerang - Yazarkafe